Ботаникс - весник за растенија и градинарство

македонско издание

Кивано - Cucumis metuliferus

Кивано изгледа како портокалова, 10–15 см долга тиквица која што на површината е бодликава и потсетува на средновековно оружје. Месестиот дел е зелен и во главно содржи многу 5–10 мм долги бели семенки. Додека киваното е незрело околу бодливиот дел има зелени шари.

вторник 14.7.2009 08:07 | испечати | Егзотични растенија

Одгледувајте четирилитен воден папрат за среќа - читирилистна разноротка (Marsilea quadrifolia)

фото Четирилетната разноротка (Marsilea quadrifolia) е воден папрат со листови кои изгледаат како (детелина)чети

понеделник 13.7.2009 07:36 | испечати | Водни и мочуришни растенија

Одгледуваме пепино

Земјата на потекло на пепиното (соланум пепино, Solanum muricatum) веројатно е Перу или Колумбија. Оттаму се раширило по целата латинска Америка, па дури и надвор од неа. Денес најмногу се одгледува во Боливија, Еквадор и на Нов Зеланд.

недела 12.7.2009 07:55 | испечати | Егзотични растенија, Инстрикции за одгледување

NOVODOF FC против кромпировата златица

Компировата златица (Leptinotarsa decemlineata) веројатно не треба на никој да му се претставува посебно. Сите ја знаат како штетник кој го напаѓа компирот и која што без употреба на „хемија“ практично е неуништлива.

Меѓутоа, ретко кој знае дека денес постојат и биолошки препарати благодрение на кои веќе не мора да се плашиме толку од компировата златица.

сабота 11.7.2009 08:30 | испечати | Штетници

Подигнување на нов тревник

Најдобар период за подигнување на нов или досадување на стариот тревник е од мај до јуни но со оглед на тоа ако годината е слаба што се однесува на дождовите погодно време за сеење ќе биде дури во јули.

петок 10.7.2009 08:29 | испечати | Тревник

Continue: 1-5 6-10 11-15 16-20 21-24

КПР претставува

КПР - Клуб на одгледувачи на растенија Словачка
Клуб на одгледувачи на растенија кој е доброволно здружување на градинари од целиот свет. Читај повеќе...
Поделете ги своите искуства кои ги имате со одгледување растенија. Напишете текст на овој веб.