Ботаникс - весник за растенија и градинарство

македонско издание

Палма Parajubaea torallyi

Parajubaea torallyi е една од најубавите палми во Јужна Америка. Сигурно името ништо не ви значи. Не е ни чудо. Во Европа поради големите семиња (и со тоа големи трошоци за превоз) ретко се увезува. Затоа со овој атрактивен вид на палма надвор од Боливија ретко може да се сретнете.

четврток 9.7.2009 08:25 | испечати | Палми

Тутун Nicotiana glauca - перспективно балконско растение

фото

Тутун Nicotiana glauca

Човечкото тежнеење за нешто ново, необично и нетрадиционално е безгранично. Така и секој градинар сака во својата градина да засади нешто ново, нешто што до сега никој го немал… Од истата причина пазарот со цвеќиња секоја година нуди многу новитети како би ја „угасил жедтта“ на градинарите кои непрекинато посакуваат за нешто ново. Комеријално лансирањето на нови видови набрзо се рамножува на големо и новитетот постанува дел од „обичниот асортиман“.

среда 8.7.2009 07:21 | испечати | Егзотични растенија, Инстрикции за одгледување

Упатство за одгледување на растенија од семиња

Едногодишни растенија

Трајни ратенија

Зеленчук

Власец

Мирудија, коморача, ким, анасон

Пиперка, домат и модар патлижан – засадување на семиња

Махунари – боранија, грашок, соја, кикиритки

Дрвенести растенија

вторник 7.7.2009 09:23 | испечати | Инстрикции за одгледување

Велвичија (Welwitschia mirabilis) – одгледајте жив фосил

фото Велвичија (Welwitschia mirabilis) е прастаро растение кое денес расте на мал простор во пустината покрај крајбрежјето на Атланскиот океан во Намибија и јужна Ангола. Иако на прв поглед не изгледа така – во прашање е дрво. Целото растение претставува вретенест корен – стебло и 2 листови кои непрекинато растат и изгледаат како две големи завиени траки долги 2–4 метри, така велвичијата подсетува на куп ѓубре. Во прашање се листови кои 'ртат и непрекианто растат додека на краевите постепено изумираат и се ресат.

понеделник 6.7.2009 07:15 | испечати | Егзотични растенија

Како да се борите против жишка?

Претпоставувам дека жижакот не мора никому посебно да му го претставуваме. Во прашање се ситни бубачиња (3–4мм) со кои во кујната, во семето на машунарките (семиња од мешунки) секој од нас се сретнал.

Овие штетници се развиваат во семето од сите видови мешунарки. Во суштина секој вид мешунка има свој „сопствен“ жижак: грав- гравен, грашок – грашоков, пренка – пченичен итн. Нападнатото семе е на места со продупчени ходници во него и задебелено и кога ќе излезат подраснатите бебиња во семето наоѓаме дупчиња. Некои видови (на пример жижакот од грав) најмногу им штети после складирањето (дури тогаш има идеални услови за живот), без разлика на тоа што напаѓањето доаѓа дури на леите во градината. Борбата против жишка е за среќа доста едноставна и ефикасна (ефикасността е 100%!).

недела 5.7.2009 08:13 | испечати | Штетници

Continue: 1-5 6-10 11-15 16-20 21-24

КПР претставува

КПР - Клуб на одгледувачи на растенија Словачка
Клуб на одгледувачи на растенија кој е доброволно здружување на градинари од целиот свет. Читај повеќе...
Поделете ги своите искуства кои ги имате со одгледување растенија. Напишете текст на овој веб.