Ботаникс - весник за растенија и градинарство

македонско издание

Archive of all articles

There you can find all articles which are available in this language section of Botanix.

Category: Сите Водни и мочуришни растенија Егзотични растенија Инстрикции за одгледување Палми Печурки Тревник Штетници

Author:

Категории: Палми

Текстови за палми

Бодликава палма Rhapidophyllum hystrix

Rhapidophyllum hystrix е вид на палма која што од сите видови на палми е најотпорна на мраз додека истовремено е единствен вид на монотипниот род Rhapidophyllum. Во природата расте на мочуришни места на југосточниот дел од САД. Благодарение на отпорноста на ладно и мраз до –20 °C може да се одгледува надвор и во наши услови. Во нејзините добри карактеристики го вбројуваме и нискиот, густ раст (максимално 1–3 м.) и атрактивното бодликаво стебло.

сабота 18.7.2009 09:19 | испечати | Палми, Инстрикции за одгледување

Палма Parajubaea torallyi

Parajubaea torallyi е една од најубавите палми во Јужна Америка. Сигурно името ништо не ви значи. Не е ни чудо. Во Европа поради големите семиња (и со тоа големи трошоци за превоз) ретко се увезува. Затоа со овој атрактивен вид на палма надвор од Боливија ретко може да се сретнете.

четврток 9.7.2009 08:25 | испечати | Палми

КПР претставува

КПР - Клуб на одгледувачи на растенија Словачка
Клуб на одгледувачи на растенија кој е доброволно здружување на градинари од целиот свет. Читај повеќе...
Поделете ги своите искуства кои ги имате со одгледување растенија. Напишете текст на овој веб.